Gevangenis van Haren

Deze keer zoomen we in op de gevangenis van Haren die zijn deuren opent tegen 2022 in Brussel. Het zal met 1190 gedetineerden niet alleen de grootste, maar ook de meest 'humane' gevangenis van België zijn. 

Het complex bestaat uit 8 gebouwen waarin 2 vrouwen- en 3 mannengevangenissen, een forensisch psychiatrisch centrum, een observatie-eenheid, werkplaatsen, sportinfrastructuur en een aantal gemeenschappelijke voorzieningen.

De gevangenis zal voorzien zijn van een innovatief energieconcept. Ze zal naast zonnepanelen ook beschikken over een BEO-veld (Boor Energie Opslag). Deze warmte of koude zal gebruikt worden voor de verwarming of koeling van het complex. Dit energieconcept zal ervoor zorgen dat er per jaar 2000 ton minder CO2 zal uitgestoten worden vergeleken met een traditioneel concept.

Daarnaast won het project ook verschillende Awards, zoals een WAFx-award op het World Architecture Festival en een Partnerships Award. Daarnaast vielen ze ook in de prijzen voor  ‘Beste publiek-private partners’ en  ‘Beste project voor sociale infrastructuur’.

Carro-Bel Group draagt zijn steentje bij aan de gevangenis van Haren door de volledige 72.118m² te voorzien van een perfect vlakke en ultra sterke chape.

Ontsnappen zal via deze weg alvast niet mogelijk zijn!